PRZEPIS: Tortilla gryczana z hummusem i pieczoną papryką
Tortilla gryczana to coś, co wprowadza wiele nowych opcji do codziennego gotowania. Dziś przedstawiam wersję wegańską z hummusem i pieczoną papryką. Takie tortille już od jakiegoś czasu regularnie pojawiają się u nas na obiad, a nawet wyparły klasyczne wersje z mięsem. Jak powstały?
Znacie tę sytuację, gdy przed urlopem nie chcecie już jechać na zakupy, a lodówka coraz bardziej pustoszeje? Ja uwielbiam ten stan, bo mam poczucie, że wykorzystuję rzeczy, które z czasem być może by się popsuły. Odnajduję różne artykuły w czeluściach szafek, które kiedyś kupiłam i mogę wymyślić na ich bazie coś kreatywnego. Czasem wyjdzie, czasem nie. Jednak w większości sytuacji ryzyko się opłaca. Tak też było w tym przypadku. Potrzebny szybki obiad, a w lodówce składniki, które nie składały się na nic mi znanego.
PRZEPIS NA: TORTILLA GRYCZANA Z HUMMUSEM
Składniki tortille:
- kasza gryczana niepalona 100 g
- woda
Składniki na hummus:
- gotowana ciecierzyca 400 g
- tahini 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- suszone pomidory (kilka sztuk)
- sok z cytryny 1 łyżka
- sól, pieprz
Składniki na wypełnienie:
- papryka 1 szt
- świeża kolendra garść
- czerwona cebula 1 szt
- marchewka w paskach/tarta 100 g
PRZYGOTOWANIE:
Przepis na tortille gryczane już kiedyś gościł na naszym blogu – [link] Powtarzamy jednak, bo przygotowanie jest szybkie i proste.
Całość tego dania najlepiej zacząć od przygotowania hummusu i tortilli. Do wysokiego naczynia wrzucamy 100g kaszy gryczanej niepalonej i zalewamy wodą tyle, by wystawała ponad kaszę na wysokość palca. Odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie do blendera wrzucamy: gotowaną ciecierzycę (można kupić gotową w słoiku lub samemu przygotować) – ok. 400g, 2 łyżeczki tahini, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę.
[Taka porcja to wykorzystanie ciecierzycy ze słoika w całości. Wystarczy zarówno do tortilii, jak i na później do kanapki. Jeśli chcesz zrobić porcję tylko do tego przepisu, wykorzystaj połowę składników. ]
Oczywiście dla tych, którzy nie mają dużo czasu, można wykorzystać również gotowy hummus. Oczywiście jeśli decydujemy się na gotowy produkt, to zalecamy wybór tego z dobrym, czystym składem. 🙂
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Paprykę wydrążamy, myjemy i układamy na papierze. Pieczemy do miękkości.
Odstaną kaszę blendujemy na gładko wraz z wodą. Powstanie gładka masa, którą równomiernie rozlewamy na patelni jak ciasto naleśnikowe i smażymy z obu stron. Do smażenia możemy wykorzystać odrobinę oliwy.
Posiekaj czerwoną cebulę w talarki i zetrzyj marchewkę (lub kup wersję już posiekaną w paseczki).
Mając już gotową paprykę, tortille, hummus i warzywa wystarczy, że wszystko złożymy razem. Najpierw posmaruj tortillę hummusem, następnie ułóż upieczoną paprykę i dodaj według uznania resztę dodatków.
Wersja tortilli gryczanych z wegańskim gyrosem
Ta wersja tortilli gryczanych świetnie smakuje również z dodatkiem roślinnego gyrosa od dobra kaloria. Polecam serdecznie bo okazało się, że ta wersja „mięsa” zdecydowanie przewyższyła w tych tortillach tą z prawdziwym. Od pierwszego „spróbowania” te tortille z hummusem, właśnie dodatkowo z roślinnym gyrosem, goszczą na naszym stole średnio raz na dwa tygodnie. 🙂 Wyparł nawet nasze dotychczas ulubione Zielone naleśniki z kurczakiem. [LINK do przepisu znajdziecie tutaj].
Masz pytania?
Napisz do nas