Przepisy

PRZEPIS: Tortilla gryczana z hummusem i pieczoną papryką


Tortilla gryczana to coś, co wprowadza wiele nowych opcji do codziennego gotowania. Dziś przedstawiam wersję wegańską z hummusem i pieczoną papryką. Takie tortille już od jakiegoś czasu regularnie pojawiają się u nas na obiad, a nawet wyparły klasyczne wersje z mięsem. Jak powstały?

Znacie tę sytuację, gdy przed urlopem nie chcecie już jechać na zakupy, a lodówka coraz bardziej pustoszeje? Ja uwielbiam ten stan, bo mam poczucie, że wykorzystuję rzeczy, które z czasem być może by się popsuły. Odnajduję różne artykuły w czeluściach szafek, które kiedyś kupiłam i mogę wymyślić na ich bazie coś kreatywnego. Czasem wyjdzie, czasem nie. Jednak w większości sytuacji ryzyko się opłaca. Tak też było w tym przypadku. Potrzebny szybki obiad, a w lodówce składniki, które nie składały się na nic mi znanego.

Tortilla gryczana z hummusem

PRZEPIS NA: TORTILLA GRYCZANA Z HUMMUSEM

Składniki tortille:

  • kasza gryczana niepalona 100 g
  • woda

Składniki na hummus:

  • gotowana ciecierzyca 400 g
  • tahini 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • suszone pomidory (kilka sztuk)
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól, pieprz

Składniki na wypełnienie:

  • papryka  1 szt
  • świeża kolendra garść
  • czerwona cebula 1 szt
  • marchewka w paskach/tarta 100 g

PRZYGOTOWANIE:

Przepis na tortille gryczane już kiedyś gościł na naszym blogu – [link] Powtarzamy jednak, bo przygotowanie jest szybkie i proste.

Całość tego dania najlepiej zacząć od przygotowania hummusu i tortilli. Do wysokiego naczynia wrzucamy 100g kaszy gryczanej niepalonej i zalewamy wodą tyle, by wystawała ponad kaszę na wysokość palca. Odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie do blendera wrzucamy: gotowaną ciecierzycę (można kupić gotową w słoiku lub samemu przygotować) – ok. 400g, 2 łyżeczki tahini, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę.
[Taka porcja to wykorzystanie ciecierzycy ze słoika w całości. Wystarczy zarówno do tortilii, jak i na później do kanapki. Jeśli chcesz zrobić porcję tylko do tego przepisu, wykorzystaj połowę składników. ]

Hummus – przygotowanie

Oczywiście dla tych, którzy nie mają dużo czasu, można wykorzystać również gotowy hummus. Oczywiście jeśli decydujemy się na gotowy produkt, to zalecamy wybór tego z dobrym, czystym składem. 🙂

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Paprykę wydrążamy, myjemy i układamy na papierze. Pieczemy do miękkości.

Odstaną kaszę blendujemy na gładko wraz z wodą. Powstanie gładka masa, którą równomiernie rozlewamy na patelni jak ciasto naleśnikowe i smażymy z obu stron. Do smażenia możemy wykorzystać odrobinę oliwy.

Posiekaj czerwoną cebulę w talarki i zetrzyj marchewkę (lub kup wersję już posiekaną w paseczki).

Mając już gotową paprykę, tortille, hummus i warzywa wystarczy, że wszystko złożymy razem. Najpierw posmaruj tortillę hummusem, następnie ułóż upieczoną paprykę i dodaj według uznania resztę dodatków.

Wersja tortilli gryczanych z wegańskim gyrosem

Ta wersja tortilli gryczanych świetnie smakuje również z dodatkiem roślinnego gyrosa od dobra kaloria. Polecam serdecznie bo okazało się, że ta wersja „mięsa” zdecydowanie przewyższyła w tych tortillach tą z prawdziwym. Od pierwszego „spróbowania” te tortille z hummusem, właśnie dodatkowo z roślinnym gyrosem, goszczą na naszym stole średnio raz na dwa tygodnie. 🙂 Wyparł nawet nasze dotychczas ulubione Zielone naleśniki z kurczakiem. [LINK do przepisu znajdziecie tutaj].

Wegański gyros od dobrej kalorii

 


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość