Przepisy

PRZEPIS: Gryczane bezglutenowe tortille


W przypadku niektórych przepisów istnieje ciekawa zależność – doprowadzają za każdym razem do tej samej dyskusji:

X: A co ty tam masz dobrego?

Y: Tortille gryczane z kurczakiem i warzywami.

X: Co? Gryczane? Gdzie to się kupuje?

Y: To nie są kupne tortille, a robione w domu.

X: Co? Ty to masz czas…

Prawda jest znacznie bardziej pozytywna. Do zrobienia tych tortilli nie potrzeba ani dużo czasu, ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Przepis bowiem jest prosty i szybki i nie powinien przysporzyć wielu problemów.

W gryczane tortille zawinąć możemy wszystko. Świetnie sprawdzą się na słono z kurczakiem i warzywami, świeżą sałatką z awokado czy łososiem i serkiem chrzanowym. Uspokajamy również łasuchów preferujących dania na słodko -> zamieniając w przepisie sól na odrobinę erytrolu, do środka wkładając pieczone jabłko z cynamonem lub świeże owoce i jogurt grecki tworzymy połączenie niemalże idealne. 😊

 

Składniki:

Kasza gryczana niepalona

Woda

Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie całość blendujemy, a gotową papkę wykładamy na rozgrzaną patelnię dodając uprzednio odrobinę tłuszczu, jeśli nie mamy dobrej powłoki nieprzywierającej.

Smażymy z obu stron i… gotowe! 😊

 


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość