PRZEPIS: Wegetariańska potrawka z Garam Masala
Są takie dni, gdy nie mamy ochoty na mięso. Gdy mamy ochotę na coś lekkiego, co jednocześnie da nam uczucie sytości. Taką właśnie propozycją jest potrawka warzywna, której smak w tej wersji pokręcony jest przyprawą o nazwie Garam Masala. Mieszanka ta pochodzi z kuchni hinduskiej, jest to odmiana mielonych przypraw, m.in.: kminu rzymskiego, kolendry, pieprzu czarnego, kardamony, liścia laurowego, goździków, cynamonu, pieprzu cayenne czy gałki muszkatołowej. Mieszanka jest bardzo aromatyczna i dzięki składnikom ma działanie rozgrzewające.
? Składniki:
– Bakłażan
– Cukinia
– Pomidorki
– Papryka
– Pieczarki
– Czosnek
– Mleczko kokosowe
– Przyprawa Garam Masala, kurkuma, słodka papryka, sól, pieprz
– dodatkowo: komosa ryzowa/kasza gryczana + orzechy nerkowca
?? Sposób przygotowania:
Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę (raczej większą niż mniejszą, będzie większa szansa, że delikatne warzywa się nie rozpadną w procesie gotowania), wrzucamy do rondelka o nieprzywierającej powierzchni, dodajemy mleczko kokosowe oraz przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. pół godziny. 🙂 Wszystko posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Jeśli mamy ochotę na nieco bardziej sycącą wersję możemy dodać komosę ryżową lub kaszę gryczaną i wcześniej namoczone orzechy nerkowca. W ten sposób stworzymy zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
– Świetnie smakuje np. z komosą ryżową lub kaszą gryczaną, posypane dużą ilością natki pietruszki. 🙂
Marta
Masz pytania?
Napisz do nas