PRZEPIS: Shakshuka (szakszuka) z ciecierzycą
O daniu, jakim jest szakszuka słyszał pewnie każdy. Wersji tego przepisu jest wiele, a prawdę mówiąc to, co umieścimy w środku, zależy tylko od nas. My lubimy to danie w wielu odmianach, jednak z Wami chcemy się podzielić wersją, która smakuje nam najbardziej. Shakshuka – bo tak powinno się pisać to słowo, wywodzi się z Tunezji, ale stale gości na stołach wszystkich krajów arabskich. Jedzona jest zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Podawana może być z chlebem lub stanowić kompletny posiłek.
Do zrobienia Szakszuki Kiępistych należy przygotować:
Składniki: (1 osoba)
- 2 świeże jajka
- Pół szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub gotowej ze słoika)
- Pół czerwonej papryki
- 1 duży (lub 2 małe) pomidory malinowe
- 1 ząbek czosnku
- Pół szklanki passaty pomidorowej
- Przyprawy: chilli, papryka słodka, cebula suszona, sól i pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Paprykę i pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię.
Smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę, suszoną cebulę, chilli, sól i pieprz i dusimy chwilę pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już miękkie delikatnie robimy dziurki w 2 miejscach (tak, by w nich umieścić jajka). Jajka delikatnie wbijamy w przygotowane miejsce uważając, by nie naruszyć żółtka. Posypujemy całość delikatnie słodką papryką i przykrywamy ponownie zostawiając na wolnym ogniu do czasu ścięcia się białka. Najlepiej zdjąć z patelni gotową szakszukę, gdy żółtka będą jeszcze miękkie. Jeśli jednak ktoś nie lubi wylewającego się żółtka lub nie powinien spożywać surowego jajka może potrzymać danie nieco dłużej.
Masz pytania?
Napisz do nas