PRZEPIS: Zupa krem z dyni
Gdy za oknem zimno, ciemno i mokro to przychodzi ochota na coś rozgrzewającego. Dlatego też dzisiaj u nas pomysł na jesienno-zimową zupę krem, która świetnie sprawdzi się w roli wewnętrznego grzejnika ? Krem z dyni jest prosty, może nie aż taki szybki, jednak na pewno warty swojej pracy.
? Składniki:
– dynia piżmowa,
– marchew,
– pietruszka,
– natka pietruszki,
– seler,
– por,
– szalotka,
– 2 ząbki czosnku,
– ziele angielskie,
– liść laurowy,
– curry, kurkuma, gałka muszkatołowa,
– mleczko kokosowe,
– paska curry czerwona,
– czarnuszka (do ozdoby),
– masło.
?? Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą (ok. 1,5l wody) wkładamy marchewkę, pietruszkę, natkę, pora, seler, 4 liście laurowe oraz 6 ziaren ziela angielskiego. Gotujemy bulion warzywny najlepiej ok. 2h. (Bulion możemy przygotować nawet dzień wcześniej.)
Dynię obieramy, wyciągamy z środka pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy odrobinę oliwą i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i dodajemy poszatkowaną szalotkę, ugotowanego pora, upieczoną dynię i ugotowane 2 marchewki. Do warzyw dodajemy łyżkę curry, łyżkę kurkumy, odrobinę startej gałki. Podduszone warzywa z przyprawami podlewamy odrobinę wodą i dusimy ok. 10 minut. Następnie przekładamy wszystko do wcześniej przygotowanego wywaru i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ok. 150 ml mleczka kokosowego i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Krem świetnie smakuje posypany odrobiną czarnuszki lub uprażonymi płatkami migdałów.
Marta
Masz pytania?
Napisz do nas