PRZEPIS: Zielone naleśniki z kurczakiem
To co jemy powinno być nie tylko smaczne i zrobione ze zdrowych produktów. Powinno również cieszyć nasze oko i dawać satysfakcję. Szpinakowe naleśniki to dobra opcja zarówno na szybką kolację z przyjaciółmi, jak i zdrowy lunch do pracy.
Składniki:
Naleśniki
- mąka ryżowa 2 szklanki
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- szpinak świeży 3 garście
- 3 jajka
- mleko ryżowe/woda ok. 3 szklanki
- sól
Farsz
- pierś z kurczaka
- przyprawy do mięsa: czosnek granulowany, sól, pieprz, kmin rzymski
- szpinak świeży
- feta owczo-kozia
- suszone pomidory
- oliwki
- pomidor
Przygotowanie:
Zielone naleśniki – liście szpinaku zalewamy wodą/mlekiem i blendujemy na gładko. Dodajemy mąki, jajka i sól. Miksujemy. Gdy powstanie gładka masa (odrobinę gęstsza niż zazwyczaj) smażymy na patelni, jak zwykłe naleśniki.
Farsz – mięso pieczemy lub smażymy w niedużej ilości masła klarowanego po uprzednim obtoczeniu w ulubionych przyprawach. Gotowe mięso układamy na połowie naleśnika. Dodajemy posiekany: pomidor, ser, suszone pomidory, oliwki. Do tego nakładamy świeży szpinak. Przykrywamy drugą częścią naleśnika.
Całość (jeśli nie była robiona równocześnie) może wymagać podgrzania. Można wtedy całość zapiec w piekarniku.
Całość świetnie smakuje również polane jogurtem greckim i posypane uprażonymi ziarnami słonecznika.
Proste, zdrowe i pożywne
Masz pytania?
Napisz do nas