Przepisy

Przepis na sok z kiszonych buraków


Zdrowa dieta prostsza niż myślisz

Wielu osobom ze zdrową dietą kojarzą się duże koszty, dziwne przepisy i składniki, których nawet nie wiadomo, gdzie szukać. Idąc do marketu kierujemy się na dział ze zdrową żywnością, a tam… połowa półki w nazwach, których nie potrafimy powiązać nawet z przykładem potrawy, a co dopiero wiedzieć, jak je przygotować.

Jednak wszystko to, co wiąże się ze zdrowym żywieniem, jest znacznie prostsze niż się wydaje. By odżywiać organizm nie musimy koniecznie bazować na komosie ryżowej, amarantusie czy topinamburze. Jedzenie może być PROSTE. Nie musi koniecznie zawierać wyszukanych, nowoczesnych składników o obcobrzmiących nazwach. Czasami najbardziej wartościowe przepisy kryją się… w starych książkach kucharskich/zeszytach naszych rodziców czy dziadków. 🙂

Tak właśnie było z tym przepisem. Jego autorką jest nasza babcia! 🙂

Zdrowe kiszonki

Że kiszonki są zdrowe, wiemy nie od dziś. Teraz jednak przeżywają one swój renesans, bo coraz głośniej mówi się o ich dobroczynnych właściwościach zdrowotnych i coraz więcej młodych ludzi włącza je do diety dla zdrowia, a nie jedynie dla smaku.

Jednym z najzdrowszych połączeń (popularnych zwłaszcza wśród sporowców) jest sok z kiszonych buraków. Można go kupić w marketach czy sklepach ze zdrową żywnością. Niestety produktu, który miałby dobry skład i rzeczywiście wartości, ze świecą szukać… Natomiast przepis naszej babci okazał się być łatwy, a finalny smak nie do porównania z żadnym sztucznym produktem sklepowym czy nawet rynkowym!

Przepis na sok kiszony z buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 1,5 l chłodnej, przegotowanej wody,
  • 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
  • marchewka,
  • mały seler,
  • pietruszka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół jabłka,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • 5 liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Buraki obrać i pokroić w słupki – wrzucić do naczynia. Dodać sól i zalać wodą. Dodać czosnek, pół jabłka pokrojonego w kostkę (ze skórką, bez gniazda). Dodać resztę warzyw i zamieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na 5 dni. Codziennie zamieszać i jeśli zbierze się na wierzchu piana – zebrać ją.

Po 5 dniach kiszonka jest gotowa do picia. Można przelać ją do dzbanka, wstawić do lodówki i popijać codziennie dla zdrowia.

Dodatkowy TIP:

Przepis na domowy barszcz czerwony

Pozostałości (warzywa), które zostały po zrobieniu soku można wykorzystać do zrobienia czerwonego barszczu.

Wystarczy ugotować włoszczyznę w wodzie. Po godzinie wyciągnąć warzywa i dodać nasze kiszonki. Dodać szklankę naturalnego soku jabłkowego, szklankę soku z kiszonych buraków i gotować kolejną godzinę. Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Klarowny, wyrazisty i najlepszy barszcz, jaki udało nam się kiedykolwiek ugotować!

 

 


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość