PRZEPIS: Sałatka z młodych ziemniaków z pesto
Sezon grillowy trwa w pełni. Lubimy spędzać ciepłe wieczory wraz z przyjaciółmi, zajadając przysmaki na świeżym powietrzu. Nie ma w tym nic złego. Warto jednak zadbać, by wszystko to co w tym czasie spożywamy było po prostu zdrowe. Pomysłów i możliwości jest wiele, zarówno jeśli chodzi o to co kładziemy na ruszt, jak i na to, jakie dodatki stawiamy na stole.
Dziś zajmiemy się właśnie tym drugim, a konkretnie szybką, letnią sałatką, która świetnie sprawdzi się na tę okoliczność.
SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z PESTO
Składniki:
1kg młodych ziemniaczków
Natka pietruszki
2 garście świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
Łyżeczka miodu
Łyżeczka musztardy
Oliwa z oliwek
Duża garść orzechów włoskich
Czerwona cebula
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pesto: Do blendera (rozdrabniacza blendera, lub miseczki) wrzucamy liście bazylii, natkę pietruszki, czosnek, miód, musztardę, sól i pieprz. Zalewamy wszystko oliwą do 1/3 wysokości reszty składników. Blendujemy.
Sałatka: Młode ziemniaczki myjemy (nie obieramy?) i gotujemy w osolonej wodzie. Po zagotowaniu odsączamy z wody i odstawiamy do ostudzenia. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze części. Cebulę siekamy w talarki. Chłodne ziemniaki zalewamy gotowym pesto, dodajemy orzechy i cebulę. Mieszamy.
Ciekawostka: Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi opornej. Oznacza to, że zjedzone po ich wystudzeniu dostarczą mniej kalorii, niż te zjedzone zaraz po ugotowaniu.
Więcej o skrobi opornej w osobnym artykule już niebawem!
Masz pytania?
Napisz do nas