PRZEPIS: Pieczone warzywa z kozim serem i orzechami ziemnymi
Idealne na kolację lub jako dodatek do obiadu. Można zjeść na zimno, jednak najlepiej smakują świeżo wyciągnięte z piekarnika. Pieczone warzywa są lekkie i smaczne. Orzechy ziemne dodają chrupkości, a kozi ser wyrazistego smaku. Idealne zwłaszcza dla tych, którzy warzywa traktują, jako smutny dodatek. Mamy nadzieję, że uda nam się je odczarować! 🙂
Pieczone warzywa z kozim serem i orzechami ziemnymi
Składniki:
- batat
- ziemniaki
- marchewka
- fasola szparagowa
- oliwa
- rozmaryn
- słodka papryka
- papryka chilli
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- orzechy ziemne
- kozi ser
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, marchewkę i batata obieramy ze skóry. Ziemniaki mogą pozostać ze skórką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Batat, ziemniaki i marchew kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na papier w odstępach, posypujemy solą, przyprawami i delikatnie skrapiamy oliwą. Posypujemy świeżym rozmarynem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie gotujemy fasolkę szparagową w osolonej wodzie przez 15 minut. Wyciągamy warzywa z piekarnika, dodajemy fasolkę szparagową oraz orzechy ziemne. Wkładamy ponownie na 10 minut i dodajemy termoobieg. Po wyciągnięciu warzywa posypujemy pokruszonym kozim serem.
Testowaliśmy połączenie z pieczoną miruną z masłem, cytryną i pieprzem z dodatkiem szpinaku, jak i do piersi z indyka w ziołach prowansalskich. Wszystko okazało się pyszne i zagościło na naszym stole na stałe.
Powodzenia!
Masz pytania?
Napisz do nas