Przepisy

PRZEPIS: Pasta z papryki i słonecznika


Pasta z papryki jest prosta w wykonaniu i niewiele może się nie udać na poszczególnych etapach. Zrobienie jej zajmuje nieco czasu, dlatego warto zrobić większą jej ilość za jednym zamachem by móc rozkoszować się nią dłużej. Przygotowanie jej możemy również podzielić na dwa etapu (upieczenie papryki) oraz zrobienie pasty. Często zdarza się, że piekę od razu większą ilość papryki, zostawiam do ostygnięcia na noc i kolejnego dnia z części przygotowuję pastę, a z reszty zupę krem paprykowy.

Do czego wykorzystać pastę z papryki?

Dzisiaj na tapet dajemy zdrową pastę, która idealnie nada się zarówno na kanapkę, jak i jako DIP do warzyw. Bardzo często robimy jej w domu więcej, by wystarczyła na kilka dni i później wykorzystujemy na różne sposoby. Do tych najpopularniejszych sposobów wykorzystania pasty paprykowej należą:

  • Dajemy ją do tortilli wegańskiej zamiast humusu  [przepis na wegańskie tortille];
  • Smarujemy na kanapkę;
  • Kroimy warzywa (marchewka, ogórek, papryka) w paski i maczamy je w paście jak grissini;
  • Dodajemy do makaronu;
  • Dodajemy do omleta;

PRZEPIS na pastę z papryki

Pasta z papryki – składniki:

  • 200g pestek słonecznika
  • 6 dużych papryk
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z wyciśniętej połowy cytryny
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek (do posmarowania papryk)

Pasta z papryki – przygotowanie:

Papryki myjemy, przekrawamy na pół wyjmując gniazda i układamy na papierze do pieczenia brzuszkami do góry. Smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut w 180 stopniach. Skórka może zrobić się czarna przy brzegach, ale nie przejmujemy się tym, bo i tak ją zdejmiemy. Ostudź i obierz paprykę (sprawdź kolejny akapit, by dowiedzieć się jak to zrobić). Na patelni prażymy słonecznik do momentu aż się zarumieni i zacznie pachnieć. Paprykę, słonecznik, czosnek i resztę składników umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładką masę.

Jak łatwo zdjąć skórę z upieczonej papryki?

Po wyciągnięciu papryki z piekarnika należy przełożyć ją do szklanego pojemnika (lub miski) przykryć szczelnie i pozostawić do wystygnięcia. Gdy papryka całkowicie ostygnie otwieramy pojemnik i delikatnie zdejmujemy palcami skórę (dzięki ostygnięciu w zamkniętym pojemniku zadzieje się to dużo łatwiej).

 


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość