Przepisy

PRZEPIS: Pasta z awokado



Kromka żytniego chleba na zakwasie z chrupiącą skórką, soczysty czerwony pomidor oraz świeże kiełki. Idealnym dopełnieniem tego zestawu śniadaniowego będzie zielona pasta z awokado. Na wszystko można położyć dodatkowo jeszcze ciepłe jajko sadzone, lub ugotować wersję na miękko. Tym samym tworzymy połączenie idealne – zdrowo, pożywnie i smacznie!

 

Składniki:

– dojrzałe awokado

– ok. 100g sera feta (dobrej jakości, owczo-kozi)

– 2 ząbki czosnku

– łyżeczka soku z cytryny

– pieprz

– opcjonalnie: posiekany w kostkę pomidor

 

?‍? Sposób przygotowania:

Do blendera (końcówka do siekania) wrzucamy obrane ze skórki awokado, ser, czosnek i cytrynę. Wszystko blendujemy na gładki krem. Doprawiamy, jeśli lubimy ostrzejszy smak pieprzem i możemy dorzucić posiekane kawałki pomidora.

Pastę da się również zrobić w „polowych” warunkach poprzez ugniatanie wszystkich składników widelcem. Pasta wychodzi wtedy mniej gładka, ale równie pyszna (niektórzy nawet tę wersję preferują).

TIP 1: Świetnie smakuje również w towarzystwie jajek na twardo. Można po ugotowaniu jajek na twardo przekroić je na pół i udekorować pastą. ? Tak przygotowane jajka, posypane świeżym szczypiorkiem będą świetną propozycją również na rodzinne przyjęcie, czy większe śniadanie.

TIP 2: Jeśli nie planujemy zjeść pasty od razu, warto zostawić przy obieraniu pestkę z awokado. Po skończonej uczcie można dołożyć ją do resztki pasty, która nam została. Dzięki temu pasta nie będzie tak szybko ciemniała i dłużej zachowa swój wygląd i smak.

 

Marta


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość