PRZEPIS: Pasta z awokado
Kromka żytniego chleba na zakwasie z chrupiącą skórką, soczysty czerwony pomidor oraz świeże kiełki. Idealnym dopełnieniem tego zestawu śniadaniowego będzie zielona pasta z awokado. Na wszystko można położyć dodatkowo jeszcze ciepłe jajko sadzone, lub ugotować wersję na miękko. Tym samym tworzymy połączenie idealne – zdrowo, pożywnie i smacznie!
? Składniki:
– dojrzałe awokado
– ok. 100g sera feta (dobrej jakości, owczo-kozi)
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka soku z cytryny
– pieprz
– opcjonalnie: posiekany w kostkę pomidor
?? Sposób przygotowania:
Do blendera (końcówka do siekania) wrzucamy obrane ze skórki awokado, ser, czosnek i cytrynę. Wszystko blendujemy na gładki krem. Doprawiamy, jeśli lubimy ostrzejszy smak pieprzem i możemy dorzucić posiekane kawałki pomidora.
Pastę da się również zrobić w „polowych” warunkach poprzez ugniatanie wszystkich składników widelcem. Pasta wychodzi wtedy mniej gładka, ale równie pyszna (niektórzy nawet tę wersję preferują).
TIP 1: Świetnie smakuje również w towarzystwie jajek na twardo. Można po ugotowaniu jajek na twardo przekroić je na pół i udekorować pastą. ? Tak przygotowane jajka, posypane świeżym szczypiorkiem będą świetną propozycją również na rodzinne przyjęcie, czy większe śniadanie.
TIP 2: Jeśli nie planujemy zjeść pasty od razu, warto zostawić przy obieraniu pestkę z awokado. Po skończonej uczcie można dołożyć ją do resztki pasty, która nam została. Dzięki temu pasta nie będzie tak szybko ciemniała i dłużej zachowa swój wygląd i smak.
Marta
Masz pytania?
Napisz do nas