PRZEPIS: Omlet na słono z indykiem i warzywami
Śniadanie w wersji niedzielnej lub wytworny sposób na śnialację. Wymaga większej ilości brudnych naczyń, trochę cierpliwości, ale za to cieszyć będzie podniebienie. Podane do łóżka drugiej osobie, gwarantuje efekt podziwu i uznania co najmniej na 24h.
Przepis: Omlet na słono z indykiem i warzywami
Składniki:
- 3 jajka (lub 2 jajka + 2 białka jaj)
- Pierś z indyka
- Suszone pomidory
- Kapary
- Pomidorki koktajlowe
- Orzechy nerkowca
- Rukola
- Feta
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: czosnek, bałkańska z tyburą (mieszanka przypraw) lub zioła prowansalskie
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Indyk:
Wersja 1: Mięso przyprawiamy wedle uznania (u nas: bałkańska z tyburą, czosnek granulowany, sól), wykładamy formę papierem do pieczenia i układamy na nim pierś z indyka. Pieczemy 20 min. w 180°C.
Omlet:
Osobno ubijamy białka i żółtka. Białka całkowicie na sztywno, żółtka do momentu, gdy zrobią się jasne. Obie masy łączymy, doprawiamy solą. Na patelni wylewamy trochę oliwy i wykładamy równomiernie ubite jajka. Na wolnym ogniu smażymy z jednej i drugiej strony jak naleśnik.
Orzechy:
Nerkowce wykładamy na suchą patelnie i prażymy do zarumienienia.
Finał:
Upieczone mięso kroimy w plastry. Omlet wykładamy na talerz. Na jednej jego połowie układamy: suszone pomidory, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kapary, uprażone nerkowce i w zasadzie wszystko, na co macie ochotę. Posypujemy wszystko pokruszoną fetą i zamykamy (najlepiej jeszcze ciepłym) omletem.
Masz pytania?
Napisz do nas