Przepisy

PRZEPIS: Omlet na słono z indykiem i warzywami


Śniadanie w wersji niedzielnej lub wytworny sposób na śnialację. Wymaga większej ilości brudnych naczyń, trochę cierpliwości, ale za to cieszyć będzie podniebienie. Podane do łóżka drugiej osobie, gwarantuje efekt podziwu i uznania co najmniej na 24h.

Przepis: Omlet na słono z indykiem i warzywami

Składniki:

  • 3 jajka (lub 2 jajka + 2 białka jaj)
  • Pierś z indyka
  • Suszone pomidory
  • Kapary
  • Pomidorki koktajlowe
  • Orzechy nerkowca
  • Rukola
  • Feta
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: czosnek, bałkańska z tyburą (mieszanka przypraw) lub zioła prowansalskie
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk:

Wersja 1: Mięso przyprawiamy wedle uznania (u nas: bałkańska z tyburą, czosnek granulowany, sól), wykładamy formę papierem do pieczenia i układamy na nim pierś z indyka. Pieczemy 20 min. w 180°C.

Omlet:

Osobno ubijamy białka i żółtka. Białka całkowicie na sztywno, żółtka do momentu, gdy zrobią się jasne. Obie masy łączymy, doprawiamy solą. Na patelni wylewamy trochę oliwy i wykładamy równomiernie ubite jajka. Na wolnym ogniu smażymy z jednej i drugiej strony jak naleśnik.

Orzechy:

Nerkowce wykładamy na suchą patelnie i prażymy do zarumienienia.

Finał:

Upieczone mięso kroimy w plastry. Omlet wykładamy na talerz. Na jednej jego połowie układamy: suszone pomidory, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kapary, uprażone nerkowce i w zasadzie wszystko, na co macie ochotę. Posypujemy wszystko pokruszoną fetą i zamykamy (najlepiej jeszcze ciepłym) omletem.


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość