Przepisy

PRZEPIS: KETO brownie


Są tacy, którzy stronią od węglowodanów przez cały dzień lub przez jego część. W takim wypadku często brakuje nam – czegoś słodkiego, bo to najtrudniej jest zastąpić. Dzisiejsza keto propozycja jest idealna dla tych, którzy uwielbiają czekoladę. Mocno czekoladowe – bez glutenu, bez laktozy i bez cukru, ale mimo tego – pełne smaku! Ponadto jest szybkie i proste do zrobienia, a składniki znajdziecie w każdym markecie.

Składniki:

  • 220g gorzkiej czekolady 64% (duża Wedel)
  • 150g masła
  • 150g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100g zmielone orzechy laskowe / mąka migdałowa

Polewa:

  • masło orzechowe 100%
  • pekany
  • mleczko kokosowe

Sposób przygotowania:

Do rondelka wkładamy masło, rozpuszczamy je na wolnym ogniu. Gdy zmieni konsystencje na płynną, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Po roztopieniu mieszamy do powstania gładkiej masy.

W misce roztrzepujemy jajka (nie ubijamy). Dodajemy cukier, mąkę z orzechów, ksylitol, wanilię oraz masę czekoladową.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Polewę robimy łącząc masło orzechowe z mleczkiem kokosowym. Do tego dodajemy uprażone na suchej patelni i posiekane orzechy pekan.

 

UWAGA! 🙂

Brownie to intensywne, mocno czekoladowe ciasto. W wersji keto (ale i tej normalnej również) ma sporą zawartość tłuszczu, co znacząco zwiększa jego kaloryczność. Nie ma problemu, by wpleść je w naszą dietę, jednak uważajmy na ilość!


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość