PRZEPIS: KETO brownie
Są tacy, którzy stronią od węglowodanów przez cały dzień lub przez jego część. W takim wypadku często brakuje nam – czegoś słodkiego, bo to najtrudniej jest zastąpić. Dzisiejsza keto propozycja jest idealna dla tych, którzy uwielbiają czekoladę. Mocno czekoladowe – bez glutenu, bez laktozy i bez cukru, ale mimo tego – pełne smaku! Ponadto jest szybkie i proste do zrobienia, a składniki znajdziecie w każdym markecie.
Składniki:
- 220g gorzkiej czekolady 64% (duża Wedel)
- 150g masła
- 150g ksylitolu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100g zmielone orzechy laskowe / mąka migdałowa
Polewa:
- masło orzechowe 100%
- pekany
- mleczko kokosowe
Sposób przygotowania:
Do rondelka wkładamy masło, rozpuszczamy je na wolnym ogniu. Gdy zmieni konsystencje na płynną, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Po roztopieniu mieszamy do powstania gładkiej masy.
W misce roztrzepujemy jajka (nie ubijamy). Dodajemy cukier, mąkę z orzechów, ksylitol, wanilię oraz masę czekoladową.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Polewę robimy łącząc masło orzechowe z mleczkiem kokosowym. Do tego dodajemy uprażone na suchej patelni i posiekane orzechy pekan.
UWAGA! 🙂
Brownie to intensywne, mocno czekoladowe ciasto. W wersji keto (ale i tej normalnej również) ma sporą zawartość tłuszczu, co znacząco zwiększa jego kaloryczność. Nie ma problemu, by wpleść je w naszą dietę, jednak uważajmy na ilość!
Masz pytania?
Napisz do nas