PRZEPIS: Gryczane bezglutenowe tortille
W przypadku niektórych przepisów istnieje ciekawa zależność – doprowadzają za każdym razem do tej samej dyskusji:
X: A co ty tam masz dobrego?
Y: Tortille gryczane z kurczakiem i warzywami.
X: Co? Gryczane? Gdzie to się kupuje?
Y: To nie są kupne tortille, a robione w domu.
X: Co? Ty to masz czas…
Prawda jest znacznie bardziej pozytywna. Do zrobienia tych tortilli nie potrzeba ani dużo czasu, ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Przepis bowiem jest prosty i szybki i nie powinien przysporzyć wielu problemów.
W gryczane tortille zawinąć możemy wszystko. Świetnie sprawdzą się na słono z kurczakiem i warzywami, świeżą sałatką z awokado czy łososiem i serkiem chrzanowym. Uspokajamy również łasuchów preferujących dania na słodko -> zamieniając w przepisie sól na odrobinę erytrolu, do środka wkładając pieczone jabłko z cynamonem lub świeże owoce i jogurt grecki tworzymy połączenie niemalże idealne. ?
Składniki:
Kasza gryczana niepalona
Woda
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie całość blendujemy, a gotową papkę wykładamy na rozgrzaną patelnię dodając uprzednio odrobinę tłuszczu, jeśli nie mamy dobrej powłoki nieprzywierającej.
Smażymy z obu stron i… gotowe! ?
Masz pytania?
Napisz do nas