PRZEPIS: Domowa granola
Nikt nie prosił, wielu potrzebowało… 🙂
Przepis na domową granolę
Tak, o domowej granoli, którą wręczaliśmy naszym klientom w Święta, słyszymy do dzisiaj. Że pyszna, że lekka, że zdrowa i że… za szybko się skończyła. Pełnej produkcji otworzyć nie damy rady, ale możemy podzielić się przepisem.
Składniki granoli:
– płatki owsiane
– płatki żytnie
– płatki orkiszowe
– płatki jaglane
– wiórki kokosowe
– płatki migdałów
– orzechy nerkowca
– pestki dyni
– miód
– ekspandowany amarantus
– siemię lniane
[proporcje są dowolne, ale zazwyczaj dajemy po pełnej paczce wszystkiego – tak jest wygodniej, ekonomiczniej i robi się jednorazowo więcej gotowej granoli, która i tak schodzi w szalonym tempie u nas w domu]
Sposób przygotowania granoli:
Wszystkie płatki (owsiane, żytnie, orkiszowe, jaglane) polewamy miodem, mieszamy razem i wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 170 stopni przez około 10 minut, co chwilę mieszając, by równomiernie się zarumieniły.
Gdy upieczemy płatki, przesypujemy je do dużej misy, a na blachę wykładamy kolejno wiórki kokosowe. Ich nie polewamy już miodem, za to warto przypilnować je nieco uważniej niż płatki. Dużo szybciej bowiem mogą się przypalić, a zależy nam na smacznym ich zarumienieniu, a nie spaleniu.
Płatki migdałów, orzechy nerkowca oraz pestki dyni możemy przygotować wedle uznania i wygody. Nam najwygodniej jest je uprażyć na suchej patelni, gdy w piekarniku piecze się reszta składników. Ważne, by robić to osobno dla każdego rodzaju nasion/orzechów. Każde w innym tempie się prażą, więc najlepiej kontroluje się sytuacje sypiąc je osobno.
Ekspandowany amarantus (lub inny rodzaj ekspandowanego zboża) oraz siemię lniane dodajemy do przestudzonej już mieszanki. Wszystko razem mieszamy i przesypujemy do pojemników. 🙂
Oczywiście skład takiej granoli jest zupełnie dowolny. Możemy dodać do niej wszystko to, co lubimy. U nas pojawiają się czasem jeszcze:
– chipsy kokosowe
– pokruszona gorzka czekolada
– suszone owoce
– nasiona chia
– pestki słonecznika
– orzechy pekan
Domowa granola – wykorzystanie
Domowa gralona świetnie sprawdzi się do jogurtów. Wystarczy wtedy nałożyć kilka łyżek jogurtu naturalnego lub skyru do miseczki. Dodać ulubione świeże owoce i polać miodem. Naszym ulubionym połączeniem jest: granola, jogurt grecki, miód i pomarańcza.
Innym pomysłem jest nałożenie mrożonych owoców leśnych do naczynia do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Po wyciągnięciu posypujemy gotową graloną. Ps. Świetnie również smakuje ta wersja z odrobiną lodów waniliowych. 🙂 Ale od nas tego nie słyszeliście!
Masz pytania?
Napisz do nas