Przepisy

PRZEPIS: Sałatka z jajkiem i świeżymi warzywami


Więcej czasu spędzamy w domu to i mamy więcej czasu na przygotowanie zdrowych i pożywnych posiłków. Jak wiemy żywienie jest bardzo ważne, dla utrzymania odporności organizmu oraz ogólnego zdrowia dlatego też pamiętajcie, że mimo panujących trudnych warunków, nie zaniedbujmy tego tematu.

Dziś specjalnie dla Was przepis, który idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. W naszym domu, to jedna z wersji niedzielnych wspólnych śniadań, które w obecnym czasie zdarzają nam się dużo częściej. 🙂

Polecamy: sałatkę z jajkiem w koszulce i świeżymi warzywami

Co będzie nam potrzebne?

 

Składniki:

# mix sałat

# suszone pomidory

# jajka

# oliwki

# świeże pomidory

# świeży ogórek

# czerwona cebula

# boczek / szynka parmeńska

# szczypior

# jogurt naturalny

# czosnek

# zioła prowansalskie

# oliwa z oliwek

# syrop klonowy (odrobina :D) / miód

# musztarda francuska

# ciabata/żytnia bagietka

 

Sposób przygotowania:

Jak każda sałatka, ta również nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Większość składników należy zwyczajnie pokroić i wymieszać. Dodatkowej pracy wymagać będzie od nas: jajko / boczek / sos.

Jajko – gotujemy w małym rondelku wodę. Gdy doprowadzimy ją do wrzenia, solimy i zmniejszamy „ogień” pod garnkiem. Gdy woda się uspokoi delikatnie wbijamy jajko do wody. Uważamy, by zrobić to delikatnie i nie zniszczyć przy tym żółtka. Jeśli jajko zbyt mocno nam się rozlało po garnku, delikatnie łyżką zbijamy je w jedno miejsce. J Po upływie 1-2 minut wyciągamy. Ma najlepsze wartości odżywcze oraz smakuje najlepiej, gdy białko jest ścięte, a żółtko uda nam się pozostawić w formie płynnej.

Boczek – jeśli wybieramy wersję z boczkiem musimy poddać go obróbce termicznej. Zalecamy cienki plaster podsmażyć na suchej patelni tak, by wytopić część tłuszczu. Po wyciągnięciu warto go odsączyć dodatkowo na czystym kawałku ręcznika papierowego. Po wszystkim powinien być lekko chrupiący. Pokruszony na małe elementy będzie przyjemnie chrupał i nadawał słonego posmaku.

Sos – szklankę jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i łyżeczką syropu klonowego oraz odrobiną musztardy. Dodajemy starty czosnek, zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość