PRZEPIS: Tajskie curry z indykiem i dynią
Rozgrzewający obiad z dynią na jesienne dni
Zwłaszcza jesienią lubimy potrawy, które sycą i rozgrzewają jednocześnie. Nic tak nie smakuje, jak miseczka gorącego tajskiego curry w towarzystwie sezonowej dyni. A skoro ostatnio wymienialiśmy na naszym profilu korzyści związane z jedzeniem dyni (takie takich składników odżywczych, jak np. dostarczanie wit. A, E, C, polifenoli, kwasu foliowego), to aż prosi się o przykład wykorzystania tego warzywa w kuchni!
Jednym z naszych ulubionych przepisów z wykorzystaniem dyni jest zrobienie z niej aromatycznego, lekko pikantnego sosu curry.
PRZEPIS NA TAJSKIE CURRY Z INDYKIEM I DYNIĄ
Indyk curry z dynią i szpinakiem
Składniki:
- pierś z indyka
- dynia
- cebula
- świeże liście szpinaku
- żółta pasta curry
- Imbir
- liście kafiru
- skórka i sok z limonki
- kolendra
- czosnek
- chilli
- mleczko kokosowe
Sposób przygotowania:
- Dynię kroimy na paski, wydrążamy pestki z środka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy dynię ok 20 min (do miękkości).
- Upieczoną dynię studzimy, tak by dało się ją obrać.
- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę pierś z indyka oraz cebulkę.
- Dodajemy pastę curry, starty imbir, czosnek, chilli i chwilę smażymy razem oraz dodajemy miąższ z dyni.
- Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym. Dodajemy liście kafiru i dusimy przez min. 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Można podlać wodą/bulionem, jeśli sos jest bardzo gęsty.
- Na sam koniec, na 10 minut przed końcem kotowania, dodajemy garść świeżych liści szpinaku, startą skórkę i sok z limonki.
- Na koniec (już na talerzu) posypujemy kolendrą.
Z czym podać curry?
Takie curry można jeść na kilka sposobów. Jeśli macie ochotę i zapotrzebowanie na węglowodany można wybrać ryż (najlepiej ten brązowy) lub makaron ryżowy. Dla tych, którzy chcieliby zjeść wersję low-card, zachęcamy do dolania do całości większej ilości wody/bulionu. Stworzy się wtedy zupa, która doskonale smakuje bez potrzeby dodawania do tego dodatków skrobiowych.
Smacznego!
Masz pytania?
Napisz do nas