Przepisy

PRZEPIS: Shakshuka (szakszuka) z ciecierzycą


O daniu, jakim jest szakszuka słyszał pewnie każdy. Wersji tego przepisu jest wiele, a prawdę mówiąc to, co umieścimy w środku, zależy tylko od nas. My lubimy to danie w wielu odmianach, jednak z Wami chcemy się podzielić wersją, która smakuje nam najbardziej. Shakshuka – bo tak powinno się pisać to słowo, wywodzi się z Tunezji, ale stale gości na stołach wszystkich krajów arabskich. Jedzona jest zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Podawana może być z chlebem lub stanowić kompletny posiłek.

Do zrobienia Szakszuki Kiępistych należy przygotować:

Składniki: (1 osoba)

  • 2 świeże jajka
  • Pół szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub gotowej ze słoika)
  • Pół czerwonej papryki
  • 1 duży (lub 2 małe) pomidory malinowe
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół szklanki passaty pomidorowej
  • Przyprawy: chilli, papryka słodka, cebula suszona, sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Paprykę i pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię.

Smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę, suszoną cebulę, chilli, sól i pieprz i dusimy chwilę pod przykryciem.

Gdy warzywa będą już miękkie delikatnie robimy dziurki w 2 miejscach (tak, by w nich umieścić jajka). Jajka delikatnie wbijamy w przygotowane miejsce uważając, by nie naruszyć żółtka. Posypujemy całość delikatnie słodką papryką i przykrywamy ponownie zostawiając na wolnym ogniu do czasu ścięcia się białka. Najlepiej zdjąć z patelni gotową szakszukę, gdy żółtka będą jeszcze miękkie. Jeśli jednak ktoś nie lubi wylewającego się żółtka lub nie powinien spożywać surowego jajka może potrzymać danie nieco dłużej. 

 


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość