Przepisy

PRZEPIS: Zielone naleśniki z kurczakiem


To co jemy powinno być nie tylko smaczne i zrobione ze zdrowych produktów. Powinno również cieszyć nasze oko i dawać satysfakcję. Szpinakowe naleśniki to dobra opcja zarówno na szybką kolację z przyjaciółmi, jak i zdrowy lunch do pracy.

Składniki:

Naleśniki

  • mąka ryżowa 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • szpinak świeży 3 garście
  • 3 jajka
  • mleko ryżowe/woda ok. 3 szklanki
  • sól

Farsz

  • pierś z kurczaka
  • przyprawy do mięsa: czosnek granulowany, sól, pieprz, kmin rzymski
  • szpinak świeży
  • feta owczo-kozia
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • pomidor

Przygotowanie:

Zielone naleśniki – liście szpinaku zalewamy wodą/mlekiem i blendujemy na gładko. Dodajemy mąki, jajka i sól. Miksujemy. Gdy powstanie gładka masa (odrobinę gęstsza niż zazwyczaj) smażymy na patelni, jak zwykłe naleśniki.

Farsz – mięso pieczemy lub smażymy w niedużej ilości masła klarowanego po uprzednim obtoczeniu w ulubionych przyprawach. Gotowe mięso układamy na połowie naleśnika. Dodajemy posiekany: pomidor, ser, suszone pomidory, oliwki. Do tego nakładamy świeży szpinak. Przykrywamy drugą częścią naleśnika.
Całość (jeśli nie była robiona równocześnie) może wymagać podgrzania. Można wtedy całość zapiec w piekarniku.

 

Całość świetnie smakuje również polane jogurtem greckim i posypane uprażonymi ziarnami słonecznika.

 

 

 

Proste, zdrowe i pożywne


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość