Przepisy

PRZEPIS: Tajskie curry z indykiem i dynią


curry z indykiem i dynia

Rozgrzewający obiad z dynią na jesienne dni

Zwłaszcza jesienią lubimy potrawy, które sycą i rozgrzewają jednocześnie. Nic tak nie smakuje, jak miseczka gorącego tajskiego curry w towarzystwie sezonowej dyni. A skoro ostatnio wymienialiśmy na naszym profilu korzyści związane z jedzeniem dyni (takie takich składników odżywczych, jak np. dostarczanie wit. A, E, C, polifenoli, kwasu foliowego), to aż prosi się o przykład wykorzystania tego warzywa w kuchni!
Jednym z naszych ulubionych przepisów z wykorzystaniem dyni jest zrobienie z niej aromatycznego, lekko pikantnego sosu curry. 

PRZEPIS NA TAJSKIE CURRY Z INDYKIEM I DYNIĄ 

Indyk curry z dynią i szpinakiem 

Składniki: 

  • pierś z indyka
  • dynia
  • cebula
  • świeże liście szpinaku
  • żółta pasta curry 
  • Imbir
  • liście kafiru
  • skórka i sok z limonki
  • kolendra
  • czosnek 
  • chilli
  • mleczko kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Dynię kroimy na paski, wydrążamy pestki z środka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy dynię ok 20 min (do miękkości). 
  2. Upieczoną dynię studzimy, tak by dało się ją obrać. 
  3. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę pierś z indyka oraz cebulkę.
  4. Dodajemy pastę curry, starty imbir, czosnek, chilli i chwilę smażymy razem oraz dodajemy miąższ z dyni. 
  5. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym. Dodajemy liście kafiru i dusimy przez min. 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Można podlać wodą/bulionem, jeśli sos jest bardzo gęsty. 
  6. Na sam koniec, na 10 minut przed końcem kotowania, dodajemy garść świeżych liści szpinaku, startą skórkę i sok z limonki. 
  7. Na koniec (już na talerzu) posypujemy kolendrą. 

Z czym podać curry?

Takie curry można jeść na kilka sposobów. Jeśli macie ochotę i zapotrzebowanie na węglowodany można wybrać ryż (najlepiej ten brązowy) lub makaron ryżowy. Dla tych, którzy chcieliby zjeść wersję low-card, zachęcamy do dolania do całości większej ilości wody/bulionu. Stworzy się wtedy zupa, która doskonale smakuje bez potrzeby dodawania do tego dodatków skrobiowych.

Smacznego! 


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość