Przepisy

PRZEPIS: Sałatka z komosą ryżową, jarmużem i prażonymi nerkowcami.


Jedni komosę ryżową kochają, drudzy jej nienawidzą. Jeszcze inni, których jest większość, nigdy nawet jej nie próbowali. Jak się okazuje, najczęściej przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, że nie wiedzą, jak i z czym ją przyrządzić. 🙂

 

Komosa ryżowa – jak ją przygotować?

Quinoa lub ryż peruwiański, jak inaczej nazywa się to pseudozboże to idealny dodatek do obiadu, sałatek czy nawet deserów. Nazywana jest tzw. „superfoods” z uwagi na jej prozdrowotne właściwości. Bogata w białko, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin i składników mineralnych.

Przed jej przygotowaniem ważne jest, by dobrze ją wypłukać. Wtedy zniwelujemy goryczkowy smak, za który wiele osób właśnie nie lubi tego produktu.

Gotujemy ją w wodzie, do momentu, gdy pojawią się „małe białe ogonki” 🙂 Zazwyczaj jest to ok. 12-15 minut.

Ziarna komosy możemy również zetrzeć do konsystencji mąki i używać jak mąki do np. wyrobu gofrów, jako dodatek do mąki pszennej przy pieczeniu chleba czy do wypieku ciast.

Przepis na sałatkę z komosą:

Składniki (1 porcja):

  • 50g komosy ryżowej
  • Pomidorki koktajlowe
  • Świeży jarmuż
  • Kapary
  • Szczypiorek
  • Świeże zioła: mięta i bazylia
  • Orzechy nerkowca
  • Kozi ser
  • Sos: łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu/syropu klonowego, łyżeczka soku z cytryny, dwie łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Dressing:
Wszystkie składniki umieszczamy mieszamy ze sobą do całkowitego połączenia i zmieniania koloru na jaśniejszy.

Sałatka:
Ugotowaną komosę studzimy. Dodajemy do niej pokrojone pomidorki, garść jarmużu, dużą łyżkę kaparów, posiekany świeży szczypior, bazylię i miętę. Na suchej patelni prażymy garść orzechów i dodajemy do reszty. Wszystko posypujemy kozim serem (ja lubię do tej sałatki wykorzystywać ten miękki) oraz polewamy dressingiem.

Sałatka z komosą

Zdrowa, lekka, pełna odżywczych wartości, a do tego zwyczajnie pyszna. 🙂

Powodzenia!


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość