Przepisy

PRZEPIS: Sałatka z młodych ziemniaków z pesto


Sezon grillowy trwa w pełni. Lubimy spędzać ciepłe wieczory wraz z przyjaciółmi, zajadając przysmaki na świeżym powietrzu. Nie ma w tym nic złego. Warto jednak zadbać, by wszystko to co w tym czasie spożywamy było po prostu zdrowe. Pomysłów i możliwości jest wiele, zarówno jeśli chodzi o to co kładziemy na ruszt, jak i na to, jakie dodatki stawiamy na stole.

Dziś zajmiemy się właśnie tym drugim, a konkretnie szybką, letnią sałatką, która świetnie sprawdzi się na tę okoliczność.

SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z PESTO

Składniki:

1kg młodych ziemniaczków

Natka pietruszki

2 garście świeżej bazylii

2 ząbki czosnku

Łyżeczka miodu

Łyżeczka musztardy

Oliwa z oliwek

Duża garść orzechów włoskich

Czerwona cebula

Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pesto: Do blendera (rozdrabniacza blendera, lub miseczki) wrzucamy liście bazylii, natkę pietruszki, czosnek, miód, musztardę, sól i pieprz. Zalewamy wszystko oliwą do 1/3 wysokości reszty składników. Blendujemy.

Sałatka: Młode ziemniaczki myjemy (nie obieramy?) i gotujemy w osolonej wodzie. Po zagotowaniu odsączamy z wody i odstawiamy do ostudzenia. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze części. Cebulę siekamy w talarki. Chłodne ziemniaki zalewamy gotowym pesto, dodajemy orzechy i cebulę. Mieszamy.

 

 

Ciekawostka: Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi opornej. Oznacza to, że zjedzone po ich wystudzeniu dostarczą mniej kalorii, niż te zjedzone zaraz po ugotowaniu.

Więcej o skrobi opornej w osobnym artykule już niebawem!


Masz pytania?

Napisz do nas

wyślij wiadomość